Siirry pääsisältöön

Rahoitusriskien hallinta

Maailmanlaajuisesti toimivana yhtiönä Nokian Renkaiden toimintaan liittyy erilaisia valuutta-, korko-, maksuvalmius- ja luottoriskejä. Rahoitusriskien hallinnan tavoitteena on turvata Nokian Renkaiden suunniteltua tuloskehitystä rahoitusmarkkinoiden epäsuotuisilta liikkeiltä.

Nokian Renkailla rahoitus ja rahoitusriskien hallinta on keskitetty emoyrityksen treasury-toimintoon, joka palvelee konsernin liiketoimintayksiköitä rahoituksessa, valuuttakaupassa ja kassanhallinnassa. Treasury tekee varainhankinnan ja riskien hallinnan vaatimat transaktiot sekä vastaa konsernin varojen hoidosta ja tarvittavista suojaustoimista. Rahoitusriskien hallinnan periaatteet ja tavoitteet määritellään Nokian Renkaiden rahoituspolitiikassa, joka on hallituksen hyväksymä.

Nokian Renkaiden luottokomitea tekee luottopäätökset, joilla on merkittävä vaikutus konsernin luottoriskin määrään.

Voit lukea lisää rahoitusriskeistä ja niiden hallinnasta vuosikertomuksestamme s. 72 alkaen.

Herkkyysanalyysi

Rahoitusriskien yhteydessä esitetyt herkkyysanalyysit perustuvat tilinpäätösajankohdan riskipositioihin. Herkkyysanalyysiä tehtäessä oletetaan yhden rahoitusinstrumentin arvoon vaikuttavan tekijän, kuten koron, valuuttakurssin tai sähkön hinnan, muuttuneen muiden muuttujien pysyessä vakiona.

Korkoriskin herkkyysanalyysi

Seuraava taulukko havainnollistaa, miten korkojen kohtuullisen mahdollinen muutos, muiden muuttujien pysyessä vakiona, vaikuttaa konsernin tulokseen ennen veroja vaihtuvakorkoisten lainojen korkokustannusten ja tulosvaikutteisesti kirjattavien korkosuojausten käyvän arvon muutosten seurauksena ja konsernin omaan pääomaan rahavirtasuojausten käyvän arvon muutoksen seurauksena. Kohtuullisen mahdolliseksi muutokseksi oletetaan markkinakorkojen 1 %-yksikön nousu tai lasku.

31.12.2023
Korkomuutos1%-yksikön korkeampi1%-yksikön matalampi
Vaikutus tuloslaskelmaan, milj. euroa-3,43,4
Vaikutus omaan pääomaan, milj. euroa0,5-0,5
31.12.2022
Korkomuutos1%-yksikön korkeampi1%-yksikön matalampi
Vaikutus tuloslaskelmaan, milj. euroa-1,61,6
Vaikutus omaan pääomaan, milj. euroa1,2-1,2

Valuuttariskin herkkyysanalyysi

Seuraava taulukko havainnollistaa, miten perusvaluutan kohtuullisen mahdollinen muutos hintavaluuttaan nähden, muiden muuttujien
pysyessä vakiona, vaikuttaa konsernin tulokseen ennen veroja ja omaan pääomaan rahoitusvarojen ja -velkojen käypien arvojen muutoksen seurauksena. Kohtuullisen mahdolliseksi muutokseksi oletetaan perusvaluutan 10 %:n vahvistuminen tai heikentyminen hintavaluuttaan nähden. Muun suuruisen muutoksen vaikutuksen voi myös arvioida kohtuullisen tarkasti, koska vaikutus on likimain lineaarinen.

31.12.2023
Perusvaluutta/hintavaluuttaEUR/CADEUR/CZKEUR/PLNEUR/NOKEUR/RONEUR/SEKEUR/USD
Vaikutus tuloslaskelmaan kun valuutta 10 % vahvempi, milj. euroa-0,30,0-0,1-0,2-0,40,20,5
Vaikutus tuloslaskelmaan kun valuutta 10 % heikompi, milj. euroa0,30,00,1-0,20,4-0,2-0,5
31.12.2022
Perusvaluutta/hintavaluuttaEUR/CADEUR/CZKEUR/PLNEUR/NOKEUR/RONEUR/SEKEUR/USD
Vaikutus tuloslaskelmaan kun valuutta 10 % vahvempi, milj. euroa-0,8-0,4-0,1-0,3-1,7-0,60,4
Vaikutus tuloslaskelmaan kun valuutta 10 % heikompi, milj. euroa0,40,40,10,31,70,60,4

 

Sähkön hintariskin herkkyysanalyysi

Seuraava taulukko havainnollistaa, miten sähkön hinnan kohtuullisen mahdollinen muutos, muiden muuttujien pysyessä vakiona, vaikuttaa konsernin tulokseen ennen veroja ja omaan pääomaan sähköjohdannaisten käyvän arvon muutosten seurauksena. Kohtuullisen mahdolliseksi muutokseksi oletetaan sähkömarkkinahintojen 5 EUR/MWh:n nousu tai lasku. Muun suuruisen muutoksen vaikutuksen voi myös arvioida kohtuullisen tarkasti, koska vaikutus on likimain lineaarinen.

31.12.2023
Sähkön hintamuutos5 EUR/MWh korkeampi5 EUR/MWh matalampi
Vaikutus omaan pääomaan, milj. euroa0,9-0,9
31.12.2022
Sähkön hintamuutos5 EUR/MWh korkeampi5 EUR/MWh matalampi
Vaikutus omaan pääomaan, milj. euroa0,8-0,8