Siirry pääsisältöön

Yhdenvertaisuus, monimuotoisuus ja osallisuus Nokian Renkailla

Kunnioitamme ihmisoikeuksia, arvostamme monimuotoisuutta sekä kohtelemme kaikkia yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti. Emme hyväksy häirintää, kiusaamista tai syrjintää perustuen esimerkiksi rotuun, etniseen taustaan, ihonväriin, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin, vammaisuuteen, ikään, uskontoon, poliittisiin näkemyksiin, ammattiliiton jäsenyyteen, kansallisuuteen tai sosiaaliseen taustaan tai muihin ominaisuuksiin.

Jokainen on vastuussa oikeudenmukaisesta toiminnasta sekä miellyttävän ja innostavan työilmapiirin luomisesta. Kaikilla on ilmaisunvapaus, mutta jokainen on myös vastuussa siitä, miten itseään ilmaisee. Toiminnassamme edistämme työntekijöiden tasa-arvoisia kehitys- ja oppimismahdollisuuksia, jotta he voivat vahvistaa taitojaan ja edistää uraansa.

Tavoitteenamme on varmistaa turvallinen työympäristö ja luoda työolosuhteet, jotka tukevat fyysistä ja henkistä terveyttä ja edistävät hyvinvointia työpaikalla. Työterveys, työsuojelu ja hyvinvointi ovat keskeinen osa päivittäistä johtamista. Jokaisella on vastuu varmistaa, että sekä työntekijät että muut, joihin työmme vaikuttaa, ovat turvassa. Toiminnassamme korostamme työtapaturmien ehkäisyä, jotta vaaralliset tilanteet voidaan välttää.

Aktiivinen osallistuminen organisaation eri tasoilla sekä osallistumisoikeuden kunnioittaminen ovat osa Nokian Renkaiden työkulttuuria. Yhtiö kunnioittaa järjestäytymisvapautta ja työntekijöiden oikeutta järjestäytyä.

Nämä käytännöt sisältyvät hallituksen hyväksymiin liiketoimintaperiaatteisiimme (Code of Conduct). Jokaisen työntekijän tulee noudattaa niitä, ja Nokian Renkaat tarjoaa verkkokoulutuksen liiketoimintaperiaatteista koko henkilöstölleen. Koulutus sisältyy uusien työntekijöiden perehdytykseen. Vuoden 2024 lopussa 78 prosenttia henkilöstöstä oli suorittanut kurssin.

Nokian Renkaiden työntekijä kuvailemassa rengasteknologiaa
Ihmisoikeudet

Vuonna 2023 teimme viimeisimmän arviointimme ihmisoikeuksista omassa arvoketjussamme. Arvioinnissa käytiin läpi kansainvälisesti tunnustetut ihmisoikeudet, jotka ovat ihmisoikeuksien perusasiakirjassa. UN Guiding Principles Reporting Frameworkin julkaisemaa Yritysten ja ihmisoikeuksien välisiä suhteita tarkastelevaa dokumenttia käytettiin tarkastelun tukena ja perustana.

 Arvioinnissa tunnistimme seuraavat omaan henkilöstöömme liittyvät ihmisoikeudet keskeisiksi:

  • Terveys ja turvallisuus
  • Yksityisyys

Näille riskeille on laadittu toimintasuunnitelmat. Turvallisuuskulttuurin kehittäminen on jatkuva projekti, jota johtaa yhtiön globaalin turvallisuuden johtaja. Nokian Renkailla on käytössä konsernilaajuinen riskienarviointityökalu työhön liittyvien vaarojen kartoittamiseen. Se kokoaa kaikki riskiarvioinnit samaan tietokantaan, jolloin mahdolliset vaarat on helpompi huomata keskitetysti. Kannustamme työntekijöitämme tekemään turvallisuushuomioita sekä suorittamaan turvallisuustoimenpiteitä. 

Välttääksemme vaarallisia tilanteita painotamme työtapaturmien ehkäisyä. Olemme tunnistaneet erilaisia turvallisuuskulttuureita: turvallisuuden omistajuus vaihtelee toimintamaan mukaan. Siksi olemme investoineet turvallisuusajattelun viestimiseen globaalisti. Olemme kouluttaneet esimiehiä opettamaan turvallista työskentelyä omille tiimeilleen. Olemme havainneet tämän lähestymistavan tehokkaammaksi kuin sen, että työntekijöitä kouluttavat erilliset kouluttajat. Työturvallisuuskulttuurin kehittäminen on jatkuva projekti. 

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimat toiminta- ja dokumentaatiomallit on otettu Nokian Renkailla käyttöön 2018.